DSİ GENEL MÜDÜRÜ YILDIZ RİZE, TRABZON VE BAYBURT'TA İNCELEMELERDE BULUNDU

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız 29 Mayıs Cuma günü Yusufeli Barajında yaptığı incelemelerinin ardından 30 Mayıs tarihinde Rize, Trabzon ve Bayburt’ta bir dizi incelemelerde bulundu.

İlk olarak Rize Taşlıdere Vadisi Islahı kapsamında devam eden ıslah çalışma alanlarında inceleme yapan Genel Müdür Yıldız çalışmalar hakkında DSİ Trabzon Bölge Müdür V. Dr. Emre Akçalı’ dan çalışmalarda gelinen seviye hakkında bilgi aldı. Proje kapsamında Türkiye’ de ilk kez Rize ilinde yapılan Geçirgen tersip bentlerini de yerinde inceleyen Yıldız, yukarı havzalarda yapılan bu tür yapıların rusubat ve odunsu materyalleri tuzaklayarak mansapta olası taşkınları büyük ölçüde önlediğini ifade etti.

Rize’nin ardından Trabzon’a geçen Genel Müdür Yıldız Trabzon Bölge Müdürlüğü kampüsünde tamamlanan Dünyanın ilk “İnteraktif Taşkın Müzesi” ni gezerek Bölge Müdür V. Dr. Emre Akçalı’ dan müze hakkında bilgi aldı.

Trabzon’dan Bayburt’a geçen Genel Müdür Yıldız Bayburt Demirözü sulaması ve Bayburt Çoruh nehri Islahı inşaat alanlarında incelemede bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Rize, Trabzon ve Bayburt temaslarının ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yaptığı yazılı açıklamada;

‘Bugün ekibimiz ile birlikte ilk olarak Rize Taşlıdere Vadisi Islahı kapsamında devam eden çalışma alanlarında incelemede bulunduk, Trabzon Bölge Müdürlüğü kampüsünde tamamlanan Dünyanın ilk “İnteraktif Taşkın Müzesi” ni ve taşkın mobil koordinasyon aracını gezdik ve son olarak Bayburt’ta Demirözü Sulaması ve Çoruh nehri Islahı inşaat alanlarında incelemede bulunduk.

Karadeniz ülkemizin en çok ve en yoğun alan bölgesi bundan dolayı özellikle sahil bandında taşkın kontrol çalışmalarımız devam ediyor. 2003 yılından bugüne kadar Rize ilimizde 58 dere ıslahını tamamladık. Yapılan ıslah çalışmaları ile Rize şehir merkezi, 103 adet yerleşim yeri ve 17.070 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. Ülkemizde ilk kez Rize ili Güneysu ilçesinde geçirgen tersip bendi uygulaması yaptık. Bu tesisler yerleşim yerlerinin emniyet supabı olarak nitelendirilecek kilit tesislerdir. Yukarı havzadan gelen rusubat ve odunsu materyalleri tuzaklayarak mansaptaki yerleşim yerlerini taşkından koruyan bu tür yapıların Ülke sathında yaygınlaştırılması çalışmalarına başladık.

Trabzon ilimizde ise 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 99 dere ıslahı ile; Trabzon şehir merkezi, 196 adet yerleşim yeri ve 9.730 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.

Bilindiği üzere Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesi olan Doğu Karadeniz'de yaklaşık 74 bin münferit dere bulunuyor. Bu kapsamda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ülkedeki taşkın olaylarına dikkati çekmek ve halkı bilinçlendirmek için dünyadaki ilk Taşkın Müzesi

kurulum çalışmaları kapsamında dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan, “Taşkın Müzesi” ni tamamlandık. Ülkemize hayırlı olsun. Ayrıca Trabzon Bölgede Ülkemizin ilk mobil taşkın koordinasyon merkezi de ziyaret ettik. Bilindiği üzere ülkemizin ilk mobil taşkın koordinasyon merkezini tamamen idari imkânlarla atıl bir konteynerdan dönüştürdüğümüz, kriz masası görevini gören mobil bir araçtır.

Bugün yine Bayburt Valimiz Sayın Cüneyt Epcim, Ak Parti Bayburt Milletteki Sayın Fetani Battal ile birlikte Bayburt’ta Demirözü Sulaması ve Çoruh nehri Islahı inşaat alanlarında incelemede bulunduk. Bayburt Merkez Çoruh Nehri ve Yan Kolları Islahı ile Bayburt şehir merkezi taşkın hasarlarından korunacaktır. Şehrin çehresini değişecektir. Çalışmalar devam etmektedir. Diğer taraftan Bayburt ilimizde sulamanın çok önemli olduğunu biliyoruz. Bayburt ilimizin münbit topraklarını suya kavuşturmak için de DSİ olarak 2003 yılından bugüne kadar 7 adet baraj tamamlanmış olup, toplamda 71,97 milyon m³ biriktirme hacmine ulaşılmıştır. Bayburt’ta 2003 yılından bugüne kadar 12 sulama tesisi tamamlanmış olup, toplamda 160.520 dekar, kısmi olarak 2.500 dekar arazi olmak üzere toplam 163.020 dekar arazi sulamaya açılmıştır. Böylece çiftçilere yıllık 91 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.

Bugün inceleme yaptığımız Bayburt Demirözü sulaması ile 112 bin 600 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır. ’dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber