Önce şunu anlatalım. Geçen yıllarda TMO, yine, üreticiyi desteklemek amacıyla fındık alımı yapmıştı. Vatandaş fındığını TMO ya götürüyor fakat randıman çok düşük, çürük, nemli gibi bahaneler ile üreticinin fındığı geriye çevriliyordu. Üretici ise bu fındığını tüccara götürüyor, tüccarda o fındığı aracın üzerinden indirmeden yeniden aynı TMO ve aynı alım yerine götürüyor ve tam randıman olan 50 randımandan teslimi ediliyordu! Tüccar ile üretici arasında da bir anlaşma yapılıyordu. Tüccar da kazanıyordu üretici de... Hatta bir ilde, şikâyetler üzerine operasyon yapıldı ve 7 kişi tutuklanmıştı.  
Şimdi şunu soralım: TMO, geçen yıllarda almış olduğu fındığı ne yaptı? Tüccar gibi yurt dışına ihraç etmediğine ve edemeyeceğine göre bu fındık ne oldu…?!
CEVAP: Fisko gibi, TMO’da ihaleye çıkarak fındığı yineiç piyasaya yani tüccara sattı ve satmak zorundaydı da...! Kaçtan sattı satı, o da başka bir mesele! O dönem, fındık, serbest piyasada bir miktar yükselmişti.
Bugün gelinen noktada
SORU: Üreticinin fındığının randımanı nasıl alınıyordu? Randıman doğru mu tespit edildi? 
CEVAP: Üreticinin fındığının randımanı en az 3 ila 5 randıman puanı altında tespit edildi. Yıllardır, fındığı 50 randıman gelen üreticinin fındığı bu yıl ilk defa 40 ila 45 randıman aralığına düştü. Bir başkası 46-47 randıman olan fındık ise 30-40 lara düştü, NEDEN…?!
SORU: Fındığın nem oranı bakılırken nasıl bakılıyor, doğru mu tespit ediliyor? !
CEVAP:  Fındığı nem ölçme makinesinde az sıkılırsanız, su çıkmaz nemsiz olur, çok sıkarsanız su çıkar, nemli olur! Sonuçta bunu, mekanik olarak yapıyorsunuz yani elinizle sıkıyorsunuz! Taşı bile fazla sıksanız bir miktar su çıkar. Bir metre veya bir kg. gibi tartı söz konusu değil.
SORU: Şimdi yine TMO fındık alıyor, hem de eskisinden daha fazla fındık çekiyor üreticinin elinden ama buna rağmen, serbest piyasada fındık hala neden 10 TL nin altında, neden?Piyasada fındık kalmadı ama serbest piyasada fiyat yine düşük, NEDEN?
CEVAP: Tüccar müsaade etti, TMO devreye girdi…! Üreticinin elindeki fındığı alarak, üreticiyi depolama derdinden kurtardı. Dolayısıyla devlet, üreticinin gözüne şirin gözüktü. Bir kurtarıcı edasıyla da yöneticiler havalara girdiler. Oysa işin gerçek yüzü NE OLABİLİRDİ…?!
SORU: TMO aldığı fındığı ne yapacak?
CEVAP: TMO, bu fındığı bir miktar bekletip, yani depolayıp sonunda ne yapacak?  TMO, yurt dışına, tüccar gibi fındık ihraç edemediğine göre yani tüccara rakip olamadığına göre fındık nasıl yükselsin? TMO aldığı fındığı ne yapacak, çöpe dökecek değil ya? Eninde-sonunda bir yere satacak. Zaten TMO nun fındık alımına tüccar müsaade etmiş olamaz mı?  Sermayenin, paranın elinden kim kurtulabilmiş ki? Kurtulsa kurtulsa sadece vicdanlı ve namuslu insanlar kurtulur…
Şimdi, tüccar bekliyor TMO piyasaya fındığı çıkarınca fındığı kim alacak? Bunun zamanını da tüccar belirleyecektir! Eee… tüccar, serbest piyasada fındığın fiyatını daha niye yükseltsin ki, enayimi?Tüccarın alacağı fındık TMO da bekliyor, ihtiyacını karşılar. Yurt dışından da fındık ithal etmesine gerek yookk…!
Zaten, TMO, fındığın alımı esnasında randımanı bilinçli olarak neden düşük tutuyor, zannediyorsunuz? Tüccara fındığı satarken randıman kaybı ve zararını karşılamak için, olamaz mı?
BEYLER, ben 53 yaşını geçiyorum, kusura bakmayın, aptal değilim… Beni yani üreticiyi aptal yerine koyanlar aptalın en adisidirler…
Bir başka husus ise TMO, tıpkı Fiskobirlik gibi zarar uğratılmıyor mu? Ama devlet sesini çıkarmıyor. Çünkü TMO, üreticiden aldığı fındığı tüccara aynı fiyatla mı satacak dersiniz, siz öyle mi sanıyorsunuz? Gerçi üretici bunu düşünmez, bunu düşünsün devlet yetkilileri. İşte geçmiş yıllardaki bu zararı önlemek için randımandan işi kurtarmaya çalışıyorlar! Fiskobirlik, geçmişte aynı şekilde zarar uğratılmadı mı? Şimdi ise TMO…
Soruyorum: BU güne kadar, Fiskobirlik, yurt dışına tek bir tane, tek bir kg fındık ihraç etmiş midir? HAYIR… Peki, nereye vermiştir bu fındığı? Hepsini iç piyasaya vermiştir. Kim almıştır? YİNE TÜCCAAAR.Peki TEMO ihraç etmiş midir? Hayır… O da Fiskobirlik gibi çalıştırılmıştır. 
Geçmiş yıllarda, bir dönem tüccar, üreticiden 6-7 TL ye düşük randımanla aldığı fındığı Fisko’ya, tam randıman gösterip 9-10 TL den satıyordu, sonra Fiskobirlikbu fındığı yurt dışına tüccar gibi ihraç edemediği için iç piyasaya satmak zorunda idi.
Peki, FİSKOBİRLİK bu fındığı iç piyasaya, satışa çıkardığında kaça satıyordu dersiniz? 
SIKI DURUN, CEVAP: 4-5 tl DEN. Evet, yanlış duymadınız. Bunlar o dönemin fatura bilgileridir. Eee…kim alıyor bu fındığı? Fisko’ya o fındığı 10 TL den satan yine aynı tüccar…., başka kim alabilir ki? Aganigi ihtiyacını gidermek için vatandaş mı alacak?  Peki, aradaki fark kimin cebinden çıkıyordu, devletin. Kimin cebine gidiyordu tüccarın, kimin olabilirdi? Hatırlayın, o yıllarda, “fisko zarara uğratılıyor” diye feveranları. Altta kalan kim üste çıkan kim…?!
Peki, şimdi, Fiskobirlik ile TMO nun ne farkı var?  Fiskobirlik’i harcadılar, yok ettiler.
Çözüm nedir peki? Çözüm, serbest piyasanın gereğini yapmaktır,  yani Tüccarın karşısına bir rakip dikmek ve rekabet oluşturmaktır. Bunu yapacak olan devlettir. Serbest piyasa şartları böyle oluşur. Tüccar tekel oluşturmuş… siz fındığınızı hangi tüccara satarsanız satın yukarıda işi kontrol eden aynı kişiye gider. Alttakiler aracılardır. 
Nasıl olmalı? FİSKOBİRLİK, GEREKLİ YASAL DÜZNLEMELERLE, YENİDEN YAPILANDIRILARAK, TÜCCAR GİBİ ÇALIŞABİLİR HALE GETİRİLMELİDİR.    YURT DIŞINA, TÜCCAR GİBİ FINDIK İHRAÇ EDEBİLMELİDİR. 
NAMUSLU TÜCCAR VE YÖNETİCİLERİ GÖRELİM BAKALIM ŞİMDİ, KAÇ KİŞİDİRLER BUNLAR VEYA VAR MIDIRLAR, BİLMİYORUM? ! - 
Mümin SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber