KİTABE FARABİ’YE YAKIŞTI

1986 yılında Erdoğdu’dan şimdiki yerine taşınan KTÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, bu tarihten sonra Farabi Hastanesi olarak anılmaya başladı.
Hastaneye ismi verilen büyük bilgin Farabi, bundan tam 1151 yıl önce Miladi 870’te doğdu. Özellikle Felsefe ve Mantık alanında yaptığı çalışmalarıyla tanınan ve asıl adı Ebu Nasr Muhammed Bin Tarhan Bin Uzluğ el-Farabi et-Türkî olan Farabi, Aristo’dan sonra “ikinci öğretmen” anlamına gelen Muallim-i Sani olarak anıldı.
Zamanın kültür ve sanat merkezleri olan Taşkent, Buhara, Semerkant, Merv, Belh ve Rey gibi şehirlerde bulundu. Asıl olgunluğa, Bağdat’ta ulaştı. 
Arapça, Farsça, Grekçe, Süryanice ve Soğdca dillerini bilen Farabi, maddi servete değer vermeyen, şöhret ve gösterişten nefret eden münzevi bir hayat yaşadı ve hiç evlenmedi. 950 yılında Şam’da öldü. Cenazesi pek çok devlet büyüğünün katıldığı törenle Babü’s-sağîr denilen semtte toprağa verildi.
Geriye, büyüklü küçüklü 100’den fazla eser bırakan Farabi’nin uzunca hayat hikâyesinden çıkarılan özet bir kitabe, kendi adıyla anılan hastanenin girişine yerleştirildi. 

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesinin önemli katkıları ile 140×40 ebadı ile 10 ml. Fleksi şeffaf folyo ve arka planı kumlu baskı üzerine hazırlatılan ve zemine monte edilir nitelikteki döküm ayaktan oluşan kitabe, TYB Trabzon teşkilatının Üniversite hastanesine hediyesi olarak hastanenin poliklinik girişindeki yerini aldı. 
Böylece KTÜ Farabi hastanesi ile müsemma, Farabi ismine yönelik büyük bir merak da giderilmiş oldu.

Hastane yönetimi tarafından yapılan kısa teşekkür konuşması bağlamında, “Hastaneye gelen hasta ve yakınları, bu ismi merak ediyordu.  
Farabi Hastanesine adını veren bu önemli şahsiyetin herhangi bir kitabesinin görülür bir alanda mevcut olmaması ciddi bir eksiklikti.  
Bu anlamda, Farabi ismini sır olmaktan çıkaran Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon teşkilatı ve yönetim kurulu adına Sayın Başkan Kamuran Tuna’ya, ayrıca anılan yazar kuruluşunun Edebiyat ve Kültür-Yayın Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Ülkü Eliuz ve Tahir Orhan’a da katkılarından ötürü şükranlarımızı arz ederiz” sözleriyle tamamlandı.  

DAHA ÖNCELERİ FAKÜLTE BÜNYESİNDE ZATEN VAR OLAN KİTABEYİ YENİLEDİK 

Hastane poliklinikleri ana girişi kapısı önündeki alana konumlandırılan kitabe, vatandaşların büyük ölçüde beğenisini kazandığı öğrenildi. 
Konu bağlamında TYB Trabzon Başkanı Kamuran Tuna tarafından yapılan açıklamada,  “Ünlü Türk bilgini Fârâbi ile özdeşleşen KTÜ Farabi Hastanemizin bünyesinde ki görülür bir alanda bahse konu kitabının bulunması gerekliydi. 
Zira farkındalık anlamında hasta trafiği yoğunluğu dikkate alındığında vatandaşın, kitabeyi görüp, okuyabileceği en uygun mekân burasıydı. 
Elbette hastane yönetiminin takdiriyle yer seçim tespiti yapıldı. Bilahare farklı bir alana da konumlandırabilir. Takdir kendilerinindir. 
Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon teşkilatı olarak, hastane yönetiminin böyle bir çalışma içinde olduklarını öğrenince, Kamu Yararı Statüsünde olup, Trabzon'da faaliyet icra eden kültür, sanat ve yazar kuruluşu olmamız mucibince, kendimizi sorumlu addettik.  
Ayrıca KTÜ bünyesinde yıllarca görev yapmış ve kurumsal aidiyet duygusu gelişmiş biri olarak konuya kayıtsız kalamazdım. Bu itibarla KTÜ Tıp Fakültesi bünyesinde daha önceleri zaten mevcut olan Farabi’ye ilişkin kitabeyi güncelleştirerek, vatandaşın görebileceği alana konumlandırdık.” İfadelerine yer verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber