Zeytinyağı, zeytin ağacının olgun meyvelerinden elde edilen, zeytinin çekirdeğiyle birlikte sıkılan, hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile tüketilebilen, yeşilimsi/sarımtırak sıvı olan bir yağdır. Saymakla bitmeyen faydalarından 7 tanesini inceleyebilirsiniz.

1.Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Birçok araştırmada toplam kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerini azalttığı, HDL kolesterol düzeyini ise artırdığı belirtilmiştir. Araştırmalarda zeytinyağının temel yağ olarak tüketildiği ülkelerde kalp yetmezliğine bağlı ölümlerin daha az olduğu saptanmıştır.

2.Alzheimer hastalığına karşı koruyucudur.

Zeytinyağı, yaşlıların zihinsel fonksiyonlarındaki gerilemeyi önlemeye yardım eder.

3.Kanser riskini azaltmada etkilidir.

Akdeniz diyeti ve zeytinyağı, bazı kanser hücrelerinin oluşma riskini azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Özellikle zeytinyağındaki fenolik bileşiklerin kolo-rektal kanser hücre tiplerine karşı olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir. Ayrıca sindirim sistemi, akciğer, prostat kanserleri gelişim riski ile ters ilişkili olduğu, meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu belirtilmiştir. Yapılan bir araştırmada günde 1 çorba kaşığı zeytinyağı almanın meme kanseri riskini %45 oranında düşürdüğü belirtilmiştir. Yapılan diğer bir araştırmada zeytinyağında bulunan B-sitosterol'ün, prostat kanseri hücrelerinin oluşumunu engellemede yardımcı olduğu saptanmıştır.

Akdeniz ülkelerinde 15 kg kadar kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi olduğu tahmin edilmekle birlikte, meme kanseri açısında ele alındığında, kadınlarda günlük 30,5 g tüketim miktarında zeytinyağının koruyucu etkisinin en yüksek olduğu bulundu.

4.Zeytinyağı, hazmı kolaylaştırır.

5. Aç karnına içildiğinde kabızlığa iyi gelir.

Sindirim ve boşaltım sistemlerinin rahat çalışmasını sağlar.

6.Yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Zeytinyağı insan vücudunun yaşlanma sürecini yavaşlatır, cilde parlaklık verir.

7. Zeytinyağında bulunan oleik asitin etkisi ile romatizmal eklem iltihabı olan kişilerde iltihaplanmayı kolaylaştıran maddelerin oluşumuna karşı savaşır.

Bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak için https://klinikasist.com/uzman/tuba-nur-kivrak web siteme girebilir veya iletişim hattından 05510867444’ü arayarak bana ulaşabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim.

Twitter adresim: @DytTubaNurKVRK

Diyetisyen Tuba Nur KIVRAK

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
hasta 2 yıl önce

kalp hastasıydım ve kolesterolüm vardı. doktorum zeytinyağını önerdi ve kullandım. faydasını gördüm.



Günebakış Trabzon Haber