banner240
banner237
banner238

UND SORUNLARI ELE ALDI

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ile Ford Trucks’ın Türkiye’nin 7 bölgesinde düzenlediği iftar organizasyonlarının Karadeniz Bölgesi’nde ki iftarı Trabzon’da düzenlendi. Double Tree By Hilton otelde düzenlenen iftar davetine UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, Ford Trucks Trabzon yetkili bayii Erol Tuna ile uluslararası lojistik alanında faaliyet gösteren çok sayıda firma yetkilisi katıldı. İftardan sonra bir konuşma yapan UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, nakliye sektörünün sıkıntılarını anlattı. Özer, Trabzon’un tarihin her döneminde ticaret ve taşımacılıkla anılan merkezi bir kent olduğunu ifade ederek, “Tarihi İpekyolu güzergahı üzerinde yer alan Trabzon ve çevre illerinde uluslararası TIR taşımacılığının var oluşu 1970’li yıllara dayanmaktadır. O dönem ve takribi 20 yıl boyunca İran’ın, Avrupa ülkelerine ihracatı maliyetlerin düşüklüğü ve alternatifsiz bir güzergah olması sebebiyle Trabzon Limanı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Hemen akabinde 1988 yılında Kafkaslara ilk sınır kapımız olan Sarp açılmıştır. Sarp sınır kapısının açılmasıyla Kafkas ve Kafkas ötesi Orta Asya devletlerine ticaretimiz ve buna bağlı olarak uluslararası eşya taşımacılığımız aralıksız bir şekilde hız kesmeden bu günlere gelmiştir” dedi.


SARP ALTERNATİFSİZ
Özer, “Sarp sınırı, Gürcistan’a açılan bir kapı olmasının yanı sıra Kafkasya’ya ve Orta Asya ülkelerine ulaşım güzergahının başlangıç noktasında olması, zaman ve maliyet ekseninde alternatifsiz olması nedeniyle sektörümüz ve ülkemiz açısından büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizden Orta Asya ülkelerine yapılan ihracat taşımalarının yüzde 40’ı başta Sarp olmak üzere bölgedeki Aktaş ve Türkgözü sınır kapıları kullanılarak gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.


ÖNCELİK HAKSIZ REKABET
Sektörün sıkıntılarına da değinen Özer, “Uluslararası nakliye sektörü olarak zor bir dönem geçiriyoruz. Ülkemizin yıllar itibariyle artan ihracatı ile Türk taşımacılık sektörünün taşımaları maalesef ki paralel bir artış göstermiyor. İhracatımızın taşınmasında önemli bir paya sahip olan yabancı plakalı araçlar bir çok konuda kendi rekabet ve avantajlarını kullanarak ülkemiz ihracat mallarının taşınmasında Türk taşımacılık sektörünün ciddi rakibi konumundalar. Türk taşımacılarını yabancı rakipleri karşısında zayıflatırken, yabancı taşımacılara zaman ve maliyet avantajı kazandıran, en önemli sorunların başında, vize problemleri, geçiş belgesi sorunları, Türk nakliye sektörü aleyhine yabancı ülkelerdeki ayrımcı uygulamalar, mod dayatmaları, sınır kapısı beklemeleri ve ülkemizdeki denetim eksiklikleri gelmektedir. Bu temel sorunların çözüme kavuşturulması için var gücümüzle çalışıyoruz. Sektörümüzün rekabet gücünü arttıracak şekilde mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirilmesi, sınır kapılarındaki beklemeleri ortadan kaldıracak şekilde kapasite artırımlarına gidilmesi ve yabancı rakipleri ile olan rekabetinde haksız rekabet unsuru yaratan durumların ortadan kaldırılması öncelikli hedeflerimiz arasındadır” ifadelerine yer verdi. Özer,  UND yönetimi olarak, sektörün ülke kamu kurumlarından beklentilerini en üst düzeyde kamu otoriteleri ile paylaşarak sorunların çözümü için tüm platformlarda çalışmaları kararlılıkla yürütüldüğüne vurgu yaparak, ülke ve sektör açısından ekonomik anlamda sıkıntılı geçen dönemlerde herkesin birbirini anlamaya ve destek olmaya her zamankinden daha çok ihtiyaçları olduğunu söyledi.

BAHATTİN BAŞTÜRK

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber