TTSO Meclis Üyesi Tüfekçioğlu, eğitim sektörünün sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi

“EĞİTİMDEKİ SORUNLAR DİĞER SEKTÖRLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Eğitim bireyin, ailenin, toplumun ve milletlerin sağlıklı yaşaması için en önemli olgu olduğunu ifade eden Emanullah Tüfekçioğlu, iş dünyasındaki tüm sektörlerin günümüzde çok önemli sorunlar yaşamakta olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Eğitim iş dünyasının beynini oluşturduğundan eğitimden kaynaklı sorunlar sektörlerin diğer organlarındaki sorunları da tetiklemekte, tabiri caizse çoklu organ yetmezliğine doğru evrilmektedir. Böyle olunca önce eğitimdeki sorunlar çözülmeli, eğitimcilerin toplumun gelişmesindeki rolü engelsiz hale getirilmelidir. Bunun için gücümüz var, kaynağımız var ama maalesef pek niyetimiz yok. Bilirsiniz ki ameller niyetlere göredir. 5 başlık altında topladığımız sorunlar ve çözüm önerileri hayata geçirildiğinde eğitim başta olmak üzere birçok sorunumuz da düzelecektir.”

“DEVLET TARAFINDAN AÇILMASI DESTEKLENEN ÖZEL OKULLAR KAPANIYOR”

TTSO Meclis Üyesi Emanullah Tüfekçioğlu devlet tarafından özel okulların açılışının önce teşvik edildiğini vurgulayarak ardından yapılan düzenlemelerin eğitim kurumlarını zora soktuğunu ifade etti. Tüfekçioğlu, “Son yıllarda ülkemizde yüzlerce özel okul kapandı. Trabzon’da ise yakın zamanda bizim tespit ettiğimiz 3 özel okul faaliyetini sonlandırdı” dedi. Eğitim kurumlarının kamunun öğrenci yükünün önemli bir bölümünü üzerine alırken bir yandan da ciddi istihdam yaratan bir sektör konumunda olduğunu kaydeden Tüfekçioğlu şöyle konuştu:

“Ancak bu alanda faaliyet gösteren kurumlar bir ticari işletme gibi değerlendirilmektedir. Bu noktada gerek KDV, SGK teşvikleri, gerek yıllık ruhsat harcı, elektrik, su ve gerekse belediye harçları konusunda eğitim sektörünün farklı ele alınarak desteklenmesi önem arz etmektedir. Yüzde 3 ücretsiz öğrenci kontenjanı, çalışanlarda suistimale açık yüzde 3 engelli kontenjanı daha sağlıklı hale getirilmelidir. Özel eğitim kurumları arasında yaşanan fiyat kaynaklı haksız rekabet ve kayıt dışı faaliyet gösteren firmaların varlığı sektörü olumsuz etkilemektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi için etkin denetim mekanizmalarının hayata geçirilmesi kaçınılmazdır. Hatta bu tür faaliyette bulunan kişi ve kurumların cezalandırılması ve ifşa edilmesi gerekmektedir. Eğitimci örnek olmalı, rol model olmalıdır.”

“BELEDİYE VE DEVLET OKULLARININ AÇTIĞI KURSLAR SEKTÖRE ZARAR VERİYOR”

TTSO Meclis Üyesi Emanullah Tüfekçioğlu belediye ve devlet okulları tarafından açılan kursların özel sektör eğitim yatırımlarını olumsuz etkilediğini belirterek bu durumun farklı boyutlarda ele alınması gerektiğini hatırlattı. Tüfekçioğlu bu konuda şunları söyledi:

“Birinci boyut belediyeler tarafından ücretsiz açılan kursların faaliyetlerinin yarattığı etkilerdir. Zaten eğitim kurumları kapasitelerinin yüzde 3’ü kadar maddi durumu iyi olmayan ücretsiz öğrenci bulundurmak zorundalar. Belediye kurslarındaki öğrencilerin ne kadarının bu durumda olduğu belirsizdir. Çözüm önerisi olarak belediye bu eğitim faaliyeti için bir kaynak ve istihdam oluşturmak zorunda. Bu kaynağı ve oluşturduğu istihdamı eğitim kurumlarına kapasiteleri doğrultusunda dağıtarak yine eğitim desteğini ve öğrenci seçimleri kendisinin belirleyeceği şekilde bir uygulamaya gidilebilir, reklamlarını yapabilirler. Bir diğer boyut da devlet okullarının hafta sonları ücretli olarak kurs faaliyeti yürütmeleri. Bu durumda hem haksız rekabete yol açmakta hem de kendi öğrencilerinin bu kurslara yönlendirilmesi açısından sakıncalar oluşturmaktadır. Ayrıca devlet kreşleri 3-6 yaş arası sınırlandırmışken şu anda kamu tarafından her mahalleye bir kreş açılması yönünde çalışmalar yürütülmekte. Devletimiz denetleyici ve düzenleyici olmak yerine özel eğitim ve öğretim kurumları ile rekabet eden bir konuma dönüşmektedir.”

“J PLAKA ZORUNLULUĞU KENDİ ÖĞRENCİLERİNİ TAŞIYAN KURUMLARDAN MUAF TUTULMALI”

Kendi öğrencilerini taşıyan özel eğitim kurumlarına yönelik bir düzenleme yapılması gerektiğini öneren TTSO Meclis Üyesi Emanullah Tüfekçioğlu, “Ticari anlamda taşımacılık faaliyeti gerçekleştirmeyen sadece kendi öğrencilerini taşıyan eğitim kurumları için yeni bir düzenleme önem arz etmektedir. 2025 yılının ortalarında ortaya çıkan bir durum var. Kendi servis araçları ile kendi öğrencilerini taşıyan okullar için güzergâh izin belgesi zorunluluğu. Güzergâh izin belgesi almak için “J” plaka alınması gerekiyor. Belediyeye başvurarak plaka temin edilmesi plakalar bittiği için şu an mümkün değil. Ancak özel sektörden temin edilebilmektedir. 150-200 bin TL olan plakalar bir anda 600 bin ve 800 bin bandına fırladı” dedi.

“SÜRÜCÜ KURSLARINA TABAN FİYATIN ALTINDA ÜCRET ALINMASI KANUNEN YASAKTIR”

TTSO Meclis Üyesi Emanullah Tüfekçioğlu motorlu taşıt sürücü kurslarının sorunları ve çözüm önerileri konusunda da şunları söyledi:

“Yıl başında il bazında valiliklerce 7 kişilik komisyonlar oluşturularak belirlenen taban fiyatlara bazı kurslar tarafından uyulmayıp haksız rekabet yapılmaktadır. Halbuki yönetmelik gereği valiliklerce belirlenen taban fiyatın altında ücret alınması yasaktır. 1. ve 2. defa tespiti halinde maddi cezası 3. kez tespiti halinde kursun kapatılma cezası vardır. Fakat şimdiye kadar böyle bir ceza alan kurs maalesef olmamıştır. Haksız rekabet devam etmektedir. Öte yandan il bazında yapılan haksız rekabete karşılık iller arası belirlenen taban fiyatlar arasında ise gerçeği yansıtmayacak şekilde çok büyük farklılıkların olması da iller arası haksız rekabeti oluşturmaktadır. Örneğin Trabzon ilinde C kamyon sürücü belgesi ücreti 18.000 TL, Samsun’da 15.250 TL, Ordu’da 16.000 TL, Giresun’da 19.500 TL iken Rize’de fiyat 8.428 TL olarak uygulanmaktadır. İller arası gerçek dışı belirlenen fiyat farklılıkları haksız rekabete sebep olduğundan yıllık ücret tespitinin bakanlıkça Türkiye için tek bir taban fiyat belirlenmesi gerçeğini ortaya çıkarmaktadır” ifadesini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber