
Özer, Trabzon'da Tarım Alarm Veriyor, Köyler Boşaldı, Üretim Geriledi
Köylerin zamanla boşaldığını ve tarımsal üretimde ciddi bir zafiyet oluştuğunu belirten Özer, bu sürecin özellikle taşımalı eğitim sistemiyle başladığını ifade etti.
“Taşıma sistemiyle çocukları şehirde okutalım derken köyleri boşalttık. Şimdi üretim de kalmadı, bilgi de.” diyen Özer, bu durumu tersine çevirmek için "Köye Dönüş Projesi"nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Köye Dönüş Projesi Nedir, Ne Amaçlanıyor?
Nevzat Özer’in önerdiği “Köye Dönüş Projesi”, sadece bir yerleşim hareketi değil; aynı zamanda tarımı ayağa kaldırma hamlesidir. Proje kapsamında devlet, köylerini terk eden vatandaşlara hem yaşam hem de modern üretim altyapı kurması hedefleniyor.
Proje Neleri Öngörüyor:
“Öncelikle devlet vatandaş el ele sorunlara sahip çıkacak. Dönmek isteyenlerden evi olmayana veya evi ruhsatsız olan çiftçiye ruhsatlı ev imkânı, hibe hayvan desteği, modern tarım için ekipman, makine desteği ve tarımsal üretimi gibi teşvik edici ekonomik çözümler sunulması gerekir. Ayrıca, Trabzon’un tarımsal teşviklerde 6. Bölge kapsamına alınmasını ya da en azından 6. Bölge uygulamalarından yararlanmasını arzu ediyoruz. Bu sayede hem üreticiyi destekler hem de bölgesel kalkınmamız ivme kazanır.
Fındık Bahçeleri Yaşlandı, Üretim Azaldı
Sonrasında fındık!. Fındık üretiminin ciddi tehdit altında olduğunu belirtmek istiyorum. Yeterli bakım ve yenileme yapılmadığı için fındık bahçeleri yaşlandı, verim düştü.
Bakın arkadaşlar, dünya gıdaya muhtaç. Üretmeye muhtaç. Gelişmiş ülkeler tarımda teknoloji 5.0’ı kullanıp, insansız traktörlerle hasat yaparken biz hâlâ çapa motoruna mahkûmuz. Bölgemizin coğrafi yapısına uygun modern ekipmanlar olmadan tarımda ilerleme mümkün değil. Teknoloji ve mekanizasyon eksikliğimiz bir an önce giderilmelidir. Durum belimizi büküyor”.
Kooperatifler Tarımın Lokomotifi Olabilir
Tarımda bir diğer konu kooperatifleşme. Tarımın yeniden canlanması, ayağa kalkması için kooperatifleşmenin önemini vurgulayan Nevzat Özer, özellikle küçük üreticilerin ancak kooperatifler aracılığıyla pazara açılabileceğini dile getirdi.
“Kooperatiflerimiz çok çalışkan ama imkânları kısıtlı. Dağlık ve parçalı arazi yapısı nedeniyle bireysel üretim güç. Devlet desteğiyle ekipman sağlanırsa kooperatifler üretimin merkezine yerleşebilir” diyen Özer, kamu-özel iş birliğiyle bu dönüşümün sağlanabileceğini ifade etti.
Tavukçulukta Trabzon’a Pilot Bölge Önerisi
Tarım dışında hayvancılık alanında da önemli fırsatların bulunduğunu belirten Nevzat Özer, Trabzon’un tavukçuluk sektörü için pilot il olabileceğini söyledi:
“Trabzonlu girişimciler oldukça girişken. Tavukçulukta yatırım yapmak isteyen birçok kişi var. Altyapımız, meraklı iş insanlarımız hazır. Devlet bu sektörde öncü olmalı, kesimhane ve kümes kurulumlarında destek vermeli. Trabzon, piliç üretiminde bölge ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak potansiyele sahiptir.
Trabzonlu Devletin Parmağını Şaklatmasını Bekliyor
“Göç kaderimiz olabilir ama hâlâ bu memleket için mücadele eden insanlar var. Trabzonlu memleketini sever, her zorluğa katlanır. Devletin eli taşın altına girmeli. Biz hazırız, yeter ki destek verilsin.”
Tarımda Yeniden Doğuş İçin Devlet ve Vatandaş El Ele Vermeli
Tarım ve hayvancılığın sadece çiftçinin sırtına bırakılmayacak kadar kritik bir alan olduğunu belirten Özer, kamu desteği olmadan bu sektörlerde ilerlemenin mümkün olmadığını şu sözlerle ifade etti:
“Devlet sürece yalnızca izleyici kalmamalı. Hem teşvik hem de teknik destekle aktif rol üstlenmeli. Bizler elimizi değil, gövdemizi taşın altına koymaya hazırız.”