FINDIK SEKTÖRÜNDE 2022 YILININ ARDINDA KALANLAR

Sayın Arslantürk yaptığı değerlendirmede;

Türkiye olarak dünya fındık üretim ve ihracatındaki üstünlüğümüzü korumak için ülkemizin kalıcı politikalarla üretimden ihracata kadar olan sürdürülebilirliği sağlaması gerektiğini ve bunun içinde sektörün yapısı ve gelişmelere göre kısa, orta ve uzun vadeli politikalarımızın oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

2022’DE YAŞANANLAR

2022 mahsulü fındığın fiyat oluşumlarına değinen Sayın Arslantürk;

TMO 2021 mahsulünde 26,5 TL/KG dan başlattığı fiyatı 2022 mahsulünde 52 TL/KG açtı. Üretici için bu fiyat kabul gördü. Sektörün abisi 48+1 TL ile alıma başladı. Serbest piyasada fiyatlar 44,5 TL/KG’a kadar düştü. 5 farklı fiyat oluştu.

Şöyle ki; TMO, Abi, Abiye mal verenler, Abiye mal verenlere verenler ve piyasa. 15 Kasıma kadar bu durum böyle devam etti. Sonrasında piyasa fiyatı 60 TL/KG kadar yükseldi. Kim kazandı?

Serbest ticaretten dem vuranlar! Serbest ticaret kurallarına uymazlarsa yukarda bahsettiğimiz gerçekler yaşanmaya devam edecek. Hele bir de Devlet adına alım yapan bir kurum olmazsa. Eyvah ki ne eyvah!

Gerçeğine vurgu yaptı.

İHRACAT…

Fındık ihracatında Türkiye’nin liderliğini 2022 yılında da sürdürdüğünü ve bu üstünlüğümüzün sürdürülebilir boyuta taşınmasında politika ve söylemlerin çok önemli olduğunu ve gıda sektörü ürünü olan fındığın tüketiminde piyasalardaki olumsuz gelişmelerin etkisinin her dönem kısıtlı kaldığına değinen Sayın Sebahattin Arslantürk;

Sezona girerken “İhracat 250 bin tonu geçmez.” diyenler hangi akılla bu rakamı telaffuz ettiler? Ben biliyorum! Bugün matematik 300 bin ton ve üzerini gösteriyor. Pandemi, savaş, resesyon ne zaman yemenin önüne geçti? “Aç ayı oynamaz.” atasözünü ne çabuk unuttunuz?

Sürdürülebilir üretim ve aynı şekildeki istikrarlı fiyat ve adil ticaretle oluşumları ile TÜRK FINDIĞININ önü açıktır. Bu böyle biline…

ifadelerini kullandı.

ADİL TİCARET…

Fındık üretim ve ihracatındaki sürdürülebilir stratejik üstünlüğün korunması için sektördeki tüm paydaşların Adil Ticaret Kurallarına riayet etmelerinin gerekliğini de değinen Sayın Arslantürk;

“Fair Trade” olarak adlandırılan “Adil Ticaret” uygulanması sektör için en önemli uygulamalardandır.

Üretim, ticaret ve bundaki tedarik zincirindeki paylaşımlar halkaların sağlıklı ve sürdürülebilir gelişmesi için çok önemlidir.

Dünya ticaretinde daha fazla eşitliğin teşvik edilmesi, sürdürülebilir sektörler inşa etmek amacına yöneliktir.

Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin fındık sektöründeki adil ve eşitliğe dayalı ticaretin son yıllarda yara aldığı, bu yaranın da giderek artarken geleceği de tehlike altına soktuğu görülecektir.

Bu nedenle Türkiye, fındık gibi en önemli ve net döviz girdisi sağlayan tarımsal ihraç ürününde bugün yaşanan sıkıntıları bir kenara koyacak düzenlemeleri yaparak, tedbirleri almalıdır.

Yetmez, gelecekte üretimden ticaretine kadar fındıkta adil uygulamaları hayata geçirmek için de gerekli kendi milli ticaret ve sanayiini de koruyup kollayacak yasal düzenlemeleri de yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk; Fındık ihracatımızda sürdürülebilirliğin sağlanması açısından üretimden ihracatın son aşamasına kadar bu kuralların, gerekliliğin acilen yetkili kurumlar ve sektörün paydaşlarınca yerine getirilmesi, önümüzdeki en büyük tehlike olarak gördüğümüz iklim değişikliği konusunda gerekli tedbirlerin acilen alınarak fındıkta birim başına verimi artıracak politikaların üretilmesi, Tarım Bakanlığının üretici nezdinde uyguladığı destekleme politikalarının alan bazlı destek yerine, birim başına verim artışını teşvik edecek şekilde revize edilmesi ve ülkemizin fındık üretimindeki üstünlüğünü sürekli kılacak politikaların uygulamaya konulması gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki fındık sadece ülkemizde üretilmiyor ve birçok ülke hızla üretimini artırıyor. Özellikle ABD birim başına verimi en yüksek fındık türlerini geliştirerek fındık üretimini hızla artırmakta ve gelecekte piyasada hakim konuma yükselme iddiasına sahip. Bu gerçeği görerek, fındık sektöründe adil ticaret, fiyat istikrarı ve sektör paydaşları arasında iş birliği kültürünün ivedilikle sağlanması gerektiğini belirtti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber