İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapımı devam eden Esenyurt Akçaburgaz Mahallesi’ndeki kreş inşaatında incelemelerde bulundu. İmamoğlu, “Ben, insana ve çocuklarımıza yatırımı önemsiyorum. ‘Bu şehirde 1 milyon 200 bin çocuk var’ dediğimizde titrememiz lazım. Bütün yöneticilerimin, Ankara’nın, İstanbul’un, partilerin, herkesin titremesi lazım ‘Benim o çocuklara ne yapmam lazım’ diye. Yapmazsak, yarınlarda çok büyük sıkıntılar yaşarız. Ben titriyorum, o heyecanı hissediyorum. Bahsedilen milyarlarca liralık o dev projeler, çılgın işler beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren, bu şehrin çocukları ve bu şehrin insanları” dedi.
ESENYURT / İSTANBUL
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “150 Mahalleye 150 Kreş” sloganıyla başlatılan, “Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında, geçtiğimiz 28 Eylül’de Pendik, Kartal, Sultanbeyli, Sancaktepe, Sultangazi, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Silivri ve Beylikdüzü’nün aralarında bulunduğu toplam 11 ilçede, aynı anda temel atma törenleri düzenlemişti. İmamoğlu, Esenyurt Akçaburgaz Mahallesi’ndeki kreş inşaatında incelemelerde bulundu. İmamoğlu’na Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt ve İBB üst yönetimi tam kadro eşlik etti. Yetkililerden inşaatla ilgili bilgiler alan İmamoğlu, çalışmaların en kısa sürede tamamlanması talimatını verdi.
“KENDİMİZİ 150 KREŞLE SINIRLAMIYORUZ”
Kendilerini 150 kreşle sınırlamadıklarını belirten İmamoğlu, “Bu sadece ilk hedef. Bu iş, İstanbul’da büyüsün istiyoruz. Buradaki de en büyük yapılarımızdan bir tanesi. Yaklaşık 1080 metre karelik kapalı, 3 bin metrekarelik yerleşim yeri olan, Esenyurt – Akçaburgaz. 15 tanesinin çalışmaları devam ediyor, bitmek üzere. İnşallah şubatta açmak istiyoruz. Arkadaşlarımla öyle bir hedef koyduk” dedi. Kendilerine destek sunacak iş insanlarıyla görüştüklerini kaydeden İmamoğlu, “Biz, önce şu örnekleri gösterelim istiyoruz. Heyecanımızı görsünler ve hissetsinler. Biz, İstanbullularla bu süreçleri yoğun bir şekilde paylaşmadık, sadece ön bilgi verdik. Ama eminim ki burası bittikten sonra bu heyecanı onlarda hissedecekler ve bunun ne kadar değerli bir seferberlik olduğunu kendileri gözleriyle görecekler. İstanbul’un farklı yerlerinden bu konuya gönül vermiş insanlara, vakıflara, derneklere buraları gezdireceğiz. Gezdirdikten sonra eminim ki onlar da ‘Biz bu işin neresinde oluruz’ diye can atacaklar. Bu bir seferberlik. Aradan 5-10 yıl geçtikten sonra emek veren bütün arkadaşlarım, bütün belediye başkanları, yöneticiler, emek veren insanlar, “Bu çocukların yetişmesinde benim de katkım var” diyecekler. Buralar, yüzbinlerce iyi yetişmiş vatandaş ortaya çıkaracak” diye konuştu.
“EN HEYECAN DUYDUĞUM İŞLERDEN BİRİSİ”
Çocuklara yapılan yatırımın bir toplumun geleceğini ve ekonomisini kurtarmak anlamına geldiğini ifade eden İmamoğlu, “Yani, yarın onun size sağlayacağı ekonomik anlamda kötü depresyonlar yaratacağı, toplumsal şiddet vesaire bütün unsurlardan aslında koruyup kolluyorsunuz. 0-6 yaş arası değerli. Biz de 3, 4, 5 yaş grubuna hitap edeceğiz bu kreşlerimizde, okul öncesi eğitimlerimizde. Çok heyecan duyuyorum. En heyecan duyduğum işlerden birisi. Beni açıkçası, ilgilendirmiyor kanal vesaire. Ben, insana yatırımı önemsiyorum ve çocuklarımıza. ‘Bu şehirde 1 milyon 200 bin çocuk var’ dediğimizde titrememiz lazım. Bütün yöneticilerimin, Ankara’nın, İstanbul’un, partilerin, herkesin titremesi lazım ‘Benim o çocuklara ne yapmam lazım’ diye. Yapmazsak, yarınlarda çok büyük sıkıntılar yaşarız. Ben titriyorum, o heyecanı hissediyorum. Bahsedilen milyarlarca liralık o dev projeler, çılgın işler beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren, bu şehrin çocukları ve bu şehrin insanları” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZI PLASTİK OYUN GRUPLARINDAN KURTARACAĞIZ”
İmamoğlu, gazetecilerin, “Park alanlarındaki plastik oyun gruplarıyla ilgili elektriklenme şikayetleri var. Aileler size sosyal medya üzerinden de ulaşıyor. Sizin yapacağınız projelerde bunlar dikkate alınacak mı” sorusuna ise, “Kesinlikle çocuk oyun gruplarındaki felsefemiz değişecek, değişmeli. Göreve geldiğim ilk gün ben bu talimatı verdim. Hatta Haliç’in kıyısında, tarihi yarımadanın hemen önünde kocaman bir plastik oyun grubu… Ya Allah aşkına, buraya bu nasıl konur? Biz bunu kendi ilçelerimizde artık bıraktık, terk ettik. Yıllardır koymuyoruz, koymamak için de çaba gösteriyoruz. Ahşap, paslanmaz metal gibi, özellikle çocukların sağlığına zarar vermeyecek birtakım aletlerle çocuk oyun gruplarını tasarlanması gerektiğini, heyecan duymalarını, yaratıcılıklarını ve kendilerine güven duyacakları ortamların var olması adına çocuk oyun gruplarıyla ilgili de felsefemizi değiştireceğiz. Köyden, kırsaldan uzaklaşıyoruz, gittikçe daha da uzağına düşüyoruz ama bizim şehirlerde var edeceğimiz alanlar çok da mekanik olmamalı, biraz daha doğal olmalı. Ona çalışıyoruz. Tam da o yoldayız. O güzel çocukların saçlarının diken diken olması her ne kadar komik bir durum olsa da bir o kadar da aslında endişe verici. O ortamdan kurtaracağız inşallah çocuklarımızı” yanıtını verdi.
150 KREŞTE 15 BİN ÇOCUK EĞİTİM GÖRECEK
“Yuvamız İstanbul” projesi kapsamında ilk olarak Pendik, Kartal, Sultanbeyli, Sancaktepe, Sultangazi, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Silivri ve Beylikdüzü’nde toplam 11 kreş inşa edilecek. Kreşler, yapımları bittikten sonra 1000 çocuğa nitelikli, kaliteli “erken dönem çocukluk eğitimi” verecek. 150 kreşin faaliyete geçmesiyle, İBB kreşlerinden yararlanan çocuk sayısı 15 bine çıkacak. Farklı tiplerde inşa edilecek kreşlerin inşaat ve yapım maliyetleri, 2 milyon 500 bin TL ile 4 milyon TL arasında değişecek. Kaliteli prefabrik yapılar olarak tasarlanan kreşler, yapısal çelik elemanlarla modüler sistemle planlandı. Bu sistemler ile hem tasarım bütünlüğü sağlanacak hem de kalite standardı yakalanacak. Kreşlerde, çocuğun doğa ile kurduğu ilişkiye önem verilecek. Derslikler, bahçe ile doğrudan ilişki içinde olacak. Açık alan yaklaşımları; oyun, aktivite ve eğitime olanak sağlayacak. Kreşlerin yapımında doğal iklimlendirmeye, doğal malzeme ve bileşenlere önem verildi. Sürdürülebilirlik ve ekolojik duyarlılık ilkeleri gözetildi. Kreşlerde, yerden ısıtma sistemiyle, sağlık ve güvenliğe önem verildi.
İlgili Galeriler
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.