HAYAT  HEPİMİZİN ORTAK ALANIDIR'
“4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü”  Dünyada ve  Türkiye’de her gün milyonlarca hayvan işkenceye maruz kalıyor. Bu işkencenin için de manevi tecavüzler, satın alınıp sonrasında terk edilme, aç bırakılma, hor görülme ve itilip kakılma yaşamaktadırlar. 4 Ekim sadece bir tarihten ibaret olmamalıdır. STK’lar, belediyeler ve toplumun her birimini oluşturan herkes payına düşeni yapıyor olsa bugün sokalarda hayvan cinayetleri sessiz sedasız işleniyor olmaz! 5199 sayılı kanun hiç bir şekilde kabul edilemez. Bu kanunda hiçbir caydırıcı yaptırım içermiyor, hayvanlar hukuksal statüde ''mal'' olarak görülmeye devam ediyor. Bu sessiz çığlıklara biri el vermiş olsa en azından bir kişiyi değiştirdiğimizde, emin olun tüm dünya düzelecektir. İlk önce hayvanlardan korkmama evdeki eğitimle , ailede başlamalıdır. Bunun için bireylere çok önemli görevler düşmektedir.
Ülkemizde her gün yüzlerce hayvan insanlar tarafından zulüm görmekte. Sahipli hayvanların kimi sahipleri tarafından sokaklara, sokak hayvanları da kimi zaman ''yasal olarak'' yerleşim yerlerinden uzak sözde doğal yaşam alanlarına yani ölüme terk edilmekte ya da yapılaşmalar arasında insanların merhametine endeksli bir yaşam sürmektedirler. Hayvan sevgisinin insandaki yardımlaşma, iyilikseverlik ve sevgi gibi duygularını geliştirdiğini unutmamalıyız. 
HAYVANA TECAVÜZ SUÇ DEĞİL, KABAHAT!
Günümüzde Hayvana şiddet ve tecavüz vakaları Kabahatler Kanunu kapsamında cezalandırılıyor. Oysa hayvan hakları savunucuları, bu olayların kabahat değil, suç kapsamında değerlendirilmesini, dolayısıyla bu suçu işleyenlerin Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında cezalandırılmasını talep ediyoruz. Mevzuata göre hayvana tecavüz eden kişilere 2015 yılında 499 lira idari para cezası uygulanırken, bu ceza 2016 yılında 526 liraya çıkartıldı. Bu idari para cezasının uygulanabilmesi için de ortada bir kamera görüntüsünün, tanık beyanının olması gerekiyor. Eğer ortada kanunen hiçbir delil yoksa böyle bir idari para cezasının da uygulanması mümkün olamıyor. Hayvanlara uygulanan şiddet de aynen tecavüz gibi değerlendiriliyor ve 526 liralık idari para cezası uygulanıyor.    Trafikte bir hayvana çarpan şahıs kasko tarafından karşılandığını bilmemektedir. Bu nedenle burada da ehliyet kurslarına önemli görevler düşmektedir. Ehliyet almak sadece trafik kurallarını öğrenmekten ibaret olmamaldır. Bunun eğitimi de verilmelidir. 
Bu bağlamda aileler, eğitimciler, hayatın her bir köşesinde duran kişiler, toplum bilincini artırmak için 4 Ekim’in sadece “HAYVAN HAKLARINI KORUMA GÜNÜ” olarak belirli gün ve haftalar listesinde kalmamasıdır. Bugün evinizin önündeki çöp kutusunda yaşayan kediler, iş yerinizin önündeki köpekler, balkonunuza gelen martı, serçe ve ya güvercinler için bir kap su ve mama bırakmayı unutmayınız!
GİRESUN HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ
  GENEL SEKRETERİ VE BASIN SÖZCÜSÜ
  ASLI UZUN
HABER: GÖNÜL AYDIN

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber