Dün, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Murat Zorluoğlu’nın talimatıyla başlatılan, ilimizde kültür-sanat faaliyetleri ile ilgili bir çalıştaya katılma fırsatı buldum.

Çalıştayın güzergâhı şimdilik güzel görünüyor.! Güzel bir başlangıç, güzel ve yeni bir heyecan. Yani yol şimdilik güzel görünüyor. Ancak umarım istenilen başarı sağlanır, geçmişteki bu tür çalışmalar gibi “ dostlar alışverişte görsün” misali olmaz.

Yeni bir heyecan dedim. Şahsen beni şu sebepler den ötürü heyecanlandırdı:

1.Büyükşehir’in bu işe öncülük etmiş olması,

2.Asıl heyecan ve umut ise Sn. Başkan’ın daha önce vali olmasıydı. Asıl umut buydu. Çünkü valiler daha güven vericidir, daha tertiplidir, daha devletçidir. Onların temel amacı daha toplum menfaatidir.  Öyle yetişmiş ve alışmışlardır. Hani " devlet terbiyesi" derler ya...

Tabi burada başka bir gerçek de var ki; söz konusu kültür-sanat derneklerinin birlik ve beraberlik içerisinde olması ve Sn. başkana doğru taleplerle gidilmesidir. “Ne isteyeceğini bilmezsen ne verilirse ona razı olursun.”

Çalıştaya katılan arkadaşların güzel önerileri asında aslı talebin olmadığını gördüm. Yani dernekler, neyi isteyeceği konusunda temelsiz olduklarını gördüm. Önce birlik sağlanmalıdır. 

İlimizdeki bu derneklerin temel sorunu birlik ve bütünlüktür...  Derneklerin bırakın birlik içerisinde hareket etmelerini kendi içlerinde bile birlik ve beraberliği sağlayamıyorlar... Herkes “ ben” derdinde, “biz” derdin olan yok. Kültür-sanat derdinde olan yok, şehir derdinde, toplumun derdinde olan yok.

Yok dersem de olanlar da “ çok” azınlıkta. Önce bu sorunu çözmemiz gerekir.

“ kültür-sanat” faaliyeti yapanların ortak noktası “kültür ve sanat” olmalıdır.  Asla, siyasi ve ideolojik amaç güdülmemeli dir. Bundan ötürü, asla bir kopukluk söz konusu olmamalıdır. Ortak nokta bellidir. Ama ne yazık ki çoğunlukla siyasi ve ideolojik amaçlar ile bir birlerinden uzak, dağınık bir yapı oluşmuş. Oysa kültür ve sanatla uğraşanlar toplumun önünde olan, elit insanlardır. Bu faaliyet içinde olanların topluma örnek teşkil eden tavır ve davranış içerisinde olmaları gerekirken tam tersine bir tutum söz konusudur. Sonra da “ bu toplum neden böyle” diye yakınıyoruz. Toplumun öncüleri dağınık, sıradan vatandaşı ne diye kınayalım?!

“ siyasiler devleti, yazarlar ve sanatçılarsa toplumu yönetirler.” Ama bunlar kendini yönetemez olmuşlar. O nedenle kültür ve sanat faaliyeti bir toplum için çok önemlidir. Dolayısıyla önce biz kendi aramızda bu bütünlüğü sağlamamız gerekir.

“ bir olmadan birlik olmaz”       ( Mümin sağlam)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber