Trabzon sanayisinin gelişmesi için mutlaka demiryolu gelmeli'
TTSO – Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül, Trabzon’da sanayinin gelişmesi için mutlaka demiryolu yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Ucuz üretimin yapılabilmesi, sanayinin kurulabilmesi, hammadde maliyetinin daha ucuz olması için demiryolunun mutlaka yapılması gerekiyor” dedi.
 
Ortahisar Belediyesi tarafından düzenlenen Açık Hava Çalıştayı’na TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, Avrasya Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu ve Prof. Dr. Cemal Bıyık konuşmacı olarak katıldı.
 
Trabzon’un tarihi İpekyolu çerçevesinde ticaret hayatının ele alındığı çalıştayda konuşan TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül, Trabzon’da neden sanayinin ilerlemediğinin irdelenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
 
“Acaba Trabzonlunun kendi yapısında mı sanayi yok. Yoksa Trabzon’da sanayi yapacak alanlar mı yok. Trabzon’da sanayi olması çok zor. Hammaddenin Trabzon’a gelmesi büyük paralar tutmakta. Üretilen ürünün de yurtdışına satışı maliyetli olmaktadır. Kocaeli, Manisa, Bursa’ya baktığımız zaman, hammaddenin oralara ucuz gelmesi ve ürünün tüketim merkezlerine ucuz sevk edilmesinin avantajlarını yaşıyorlar. Ticareti en iyi Karadenizliler’in bildiğini 4 bin yıllık Trabzon tarihi zaten ortaya koyuyor. Şimdi Yatırım Adası yapılıyor. Hammaddenin oraya nasıl kolay ulaşabileceğinin yollarını araştırıyoruz.”
 
“HAMMADDENİN ULAŞMASI İÇİN DEMİRYOLU ÇOK ÖNEMLİ”
 
Trabzon’daki arsaların yatırımcılara sunulması konusunda problemler yaşandığını da vurgulayan Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Gelin bu arsalarımızı Trabzon’a yatırım yapmak isteyen değerli işadamlarımızın hizmetine sunalım. Hep beraber kazanalım. Ama hammaddenin buraya ulaşması için demiryolu çok önemli. Trabzon’un Erzincan demiryoluna bağlanması için bir platform kurduk. Amacımız Trabzon limanı ve çevresi bir köy olmasın. Trabzon artan dünya ticaretinde geçmişte olduğu gibi hedef nokta olsun. Asya’da üretilen malların Trabzon ve çevresindeki limanlar kullanılarak Avrupa’ya gitmesini istiyoruz. Trabzon tüketim kenti oldu. Üretim kenti olmanın yollarını aramamız gerekiyor. TTSO’nun dert edindiği konulardan biri de Trabzon’daki işadamlarına yeni pazarlar kazandırabilmektir. Bunun için birçok ülkede tanıtım faaliyeti yapıldı. 10 yıl önce Trabzon’da Körfez ülkesinden gelen misafirler yoktu. Şimdi Trabzon ticaretini ayakta tutan en büyük varlık onlar oldu. Bunları kaçırmamanın, memnun edebilmenin yollarını bulmamız gerekiyor. Ama sadece bir bölgeyle yetinmememiz, Trabzon’a gelecek yeni misafirler bulmamız gerekiyor. Yatırımlarımız o misafirlerimizin ihtiyaçlarına göre yapılmalı. Milyon ve milyar dolar harcayarak yapılan yatırımların atıl duruma düşmemesi için mutlaka yeni pazarlar bulunması lazım.”
 
TTSO’nun yeni pazarlar bulunması konusunda çalışmalar yaptığını da hatırlatan Şaban Bülbül, “Buraya gelen yatırımlara sahip çıkmamız gerek. Fabrikalara, işadamlarına, onların sıkıntılarına sahip çıkmalıyız. Her şeyden en önemlisi ucuz üretimin yapılabilmesi, sanayinin kurulabilmesi, hammadde maliyetinin daha ucuz olması için demiryolunun mutlaka yapılması gerekiyor. 1890 yılında başlayan demiryolu sürecimiz, bugün 2017 hala devam ediyor. Neden yapılmadığının irdelenmesi gerekiyor. Demiryolu yapımına sahip çıkalım, her noktada dillendirelim. Ama neden yapılmadığını da yöneticilerimize soralım. Demiryolu yapılmadığı sürece, demiryolu ulaşımı denizle birleşmediği sürece Trabzon’un sadece bir tatil köyü olabileceğini aklımızdan çıkarmayalım.”
 
Konuşmaların ardından Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu tarafından katılımcılara günün anısına plaket takdim edildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber