'Mahkemeye Gitmeye Gerek Yok'
Toplumsal gelişmeler karşısında yetersiz kalan Nüfus Kanunu’nda değişiklikler yapıldığını ve vatandaşa birçok alanda hizmet kolaylığı sağlandığını ifade eden Kaymakam Numan Hatipoğlu, yeni kanunla ad ve soyadlarında imla hatası olanların mahkemeye girmesine gerek olmadan dilekçe ile değişiklik yaptırabileceğini söyledi.
Nüfus Hizmetleri Kanunu düzenlemesine göre, nüfus kaydında değişiklik yapılması ancak mahkeme kararı ile mümkündür.
Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sy Kanun 19.10.2017 tarihinde kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunun geçici 8. Maddesi geçici bir süre ile bazı durumlarda isim ve soyad değişikliklerinin dava açılmadan düzeltilmesine imkan tanımıştır.
Dava Açmadan İsim ve Soyad Değişikliğinin Kapsamı
Ad ve soyadı düzeltilmesi başlığını taşıyan geçici 8. Madde şu şekildedir:
“Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir.”
Maddede atıf yapılan Soyadı Kanunu’ nun 3. Maddesi ise “Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz” şeklindedir.
Düzenlemenin kapsamı ve şartları bu iki madde birlikte ele alınarak belirlenecektir.
Dilekçe İle İsim ve Soyisim Değişikliğinin Şartları:
1- İsim veya Soyisimde İmla Hatası veya Yazım Yanlışı Bulunması:
İsimde yanlış bir harfin kullanılması veya yanlış noktalama nedeniyle anlam kayması bulunması durumlarında bu hata mahkeme kararına gerek olmaksızın düzeltilebilir. İsmin “Mehmet” yerine “Mehmek”, soyadın “Güngören” yerine “Günğören” şeklinde yazılmış olması gibi durumlar buna örnektir.
2- İsmin veya Soyadın İğrenç veya Gülünç Olması:
Düzenlemede atıf yapılan Soyadı Kanunu 3. maddesinde iğrenç ve gülünç olan soyadların kullanılamayacağı belirtilmiştir. Buna göre,  toplumsal kabullere göre yapılacak bir değerlendirme ile objektif olarak isim veya soyadın iğrenç veya gülünç olduğu sonucuna varılabiliyorsa mahkeme kararı olmadan değişiklik yapılabilecektir. Bu durumda yeni bir isim veya soyisim alınacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, buradaki objektif değerlendirmedir. Kişinin kendi adı veya soyadı ile duygusal bir bağ kuramamış olması, kendisinde olumsuz çağrışımlar yapması, sosyal yaşamında başka bir isimle tanınması veya isminin yanına başka bir isim ekletmek istemesi gibi durumlarda mahkeme kararı olmadan isim veya soyisim değişikliği mümkün olmayacaktır.
3- İki Yıl İçerisinde Başvuru Yapılması:
Geçici madde ile dava olmadan isim veya soy isim değişikliği talebi, belli bir süreye bağlanmıştır. Buna göre Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’ nun yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içerisinde bu başvurunun yapılması gerekir. İki yılın geçmesi ile geçici madde de yürürlük süresini doldurmuş olacaktır.
İsim veya Soyad Değişikliği İçin Nereye Başvurmak Gerekir?
Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nda değişiklik öngören geçici madde uyarınca isim veya soy isim değişikliği talep eden kişinin, yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenecek ve talebin haklı bulunması halinde nüfus kaydı düzeltilecektir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber