ÜRETİM SİZDEN TEKNİK DESTEK BİZDEN

Akçaabat ziraat odası olarak içerisinde bulunduğumuz bu pandemi döneminde üreticilerimizin tarımsal üretimde karşılaştıkları problemlerin çözümlenmesi noktasında askari ölçüde arazi ziyaretleri yanında gerek mesaj yoluyla gerekse telefon üzerinden yaptığımız görüşmelerle üreticilerimizin sorularının karşılık bulmasına gayret göstermekteyiz.

Odamızın önceki dönemde gerçekleştirdiği minik eller toprakla buluşuyor uygulaması gibi uygulamalarla öğrencilerle buluşarak eğitim seramızda gerçekleştirdiğimiz tarımı sevdirme programları yanında üreticilerimize uygulamalı ve teorik olarak verdiğimiz eğitim programları, içerisinde bulunduğumuz dönemin düzelmesiyle birlikte tekrar devam edecek.

İlçemiz özelinde önemli bir ürün olan ve yaklaşık 91.000 da alanda üretimi yapılan fındığın yanında çoğunlukla küçük aile işletmeciliği şeklinde üretimi yapılan patates, domates, biber, hıyar, patlıcan, elma gibi sebze ve meyvelerin yetiştiriciliği de ticari olsun olmasın üretim noktasında önemli bir yer tutmaktadır. Üreticilerimiz genellikle küçük alanlarda ve sadece kendi ihtiyacına yönelik üretim yaptığından bu alanlarda gerek düzenli bir gübreleme gerekse düzenli bir hastalık zararlı kontrolü yapılmamakta bu şekilde gerçekleştirilen üretimde üreticimizin harcadığı emeğin karşılığı tam alınamamaktadır.

Bölgemizde domates yetiştiriciliğinde bu dönemde yapılabilecek uygulamalar yeni dikimlerde fide döneminde kök çürüklüğü ve çökerten ilaçlaması fide dönemi sonları gelişim dönemi içerisinde mildiyö ve beyaz sinek gibi hastalık ve zararlıların seyri takip edilmek kaydıyla ilaçlaması ve fide döneminde toprak örneği sonuçları dikkate alınarak gelişimin düzenlemesi noktasında besin maddesi ihtiyacının karşılanması, koltuk alma uygulamaları verim üzerinde olumlu etki yapacak uygulamalar olarak sayılabilir.

Bölgemizde iklim koşulları göz önünde bulundurularak şubat ile nisan ayları arasında ekimi yapılan patates de ise bu dönemde hastalık ve zararlı yönünden mildiyö ve patates böceği yoğunluğu takip edilerek ilaçlama yapılması besin maddesi üretimini sağlayan yeşil aksamın zarar görmemesi ve kaliteli ürün için yapılabilecek uygulamalardandır.

Diğer taraftan yaprak gübresi uygulamalarıda üretim üzerinde olumlu etki yapacak uygulamalar arasında sayılabilir.

Akçaabat Ziraat Odası başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU nun katılımı ile eğitim alanlarımızda ve üreticilerimizin bahçelerinde yetiştiriciliğini yapılan domates, hıyar, patates, kivi gibi ürünlerin kontrolleri gerçekleştirilerek ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında ziyaret yapılmıştır. Bu dönemde şartların uygunluğu ölçüsünde üreticilerimizin sorunlarının çözümü noktasında hizmet etmeye devam etmekteyiz. Üretim sürecinde karşılaşılan sorunlara karşı odamızla iletişime geçebilirsiniz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber