Trabzon Otellciler Birliği Başkanı Mustafa Aksu Çıkan yasa için; otelleri rahat rahat dolsun onun için çıkarttılar deniliyor!

Küçük oteller yok mu olsun deniliyor! Hayır asla yok olmasın tabi ki, kapanmasın istiyoruz kayıt altına alınsın. Avrupa’da, Dünyada apart oteller var ve turizme çok güzel hizmet veriyorlar ancak yasalara uygun ehliyetli apartlardan bahsediyoruz. Kayıtsız işletmelerin kayıt altına girmeleri için Turizm Bakanlığımız tarafından defalarca fırsat verildi. 3 yıl önce Basit konaklama belgesi alın denildi. Neredeyse sadece beyan ile alınabilen bir belgeydi ve küçük otellerimiz bu belgeyi alarak kayıt altına girmiş oldular. Ülkemizde toplam kayıtlı yaklaşık 23.000 otel bulunmakta ve bunların 15.000’ i basit konaklama belgesine sahip yani bu işletmelerde kayıt altında. Görüldüğü gibi toplam sayının %65’i basit konaklama belgeli tesisler. Yani bakanlığımız eskiden kayıt dışı olan işletmelere kolaylık sağlamış oldu. Trabzon’da ise durum daha farklı toplamda 282 kayıtlı işletme var ve 138 adeti basit konaklama belgeli. Yasa oldukça açık, belediye tarafından tanınmak yetmiyor maalesef, keşke zamanında kayıt dışı olan işletmelerini basit konaklama ile resmi hale taşısalardı ve hep birlikte şehrimizin turizmine hizmet etseydik. Bizi kaçaklarla ayni kefeye koymayın, biz vergimizi veriyoruz emniyete bildirim yapıyoruz diyen işletmelerde maalesef kayıtdışı, yasalarımıza göre kaçak ve maalesef haksız rekabet içindeyiz. Apartlar kapatılırsa mevcut otellerin bu turistleri ağırlama kapasitesi var mı deniliyor. Bu söylem ile belgesiz turizm faaliyeti yapılabilir mi? Evet gelen turist sayısına göre Trabzondaki 282 kayıtlı otelin yatak kapasitesi günlük 22.000 kapasiteli. 3 aylık dönemde ortalama 700.000 turisti rahatlıkla ağırlayabiliyoruz. Fazla turistmi geldi. Harika işte sezonumuz 3 ay değil 4-5 aya çıkar. Merak etmeyin kimse sokakta kalmaz Ağustos ayında yer bulamayan turist Eylül de gelir, Eylül de fiyat pahalı gelirse Ekimde gelir. Sezon uzar ve bundan tüm şehir faydalanır, kalkınır. Ayni Antalya gibi ayni Kapadokya gibi…         

Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, belirlenen tarihe kadar ‘Turizm İşletme Belgesi’ almayan otellerin kapatılacağını duyurdu.
Otellerin Kültür ve Turizm Bakanlığından ‘Turizm İşletme Belgesi’ almasının zorunlu olduğunu hatırlattı. Valiliklere gönderilen yazılar neticesinde 3.000 belge almayan otelin kapanacağını söylediler. Günlük kiralanan evlerde de benzer problemlerin yaşandığına vurgu yaptılar. Belediye bana göz yumuyor, siz de göz yumun' demeçlerine karşı “Biz göz yummayacağız. Bundan sonra her şey kayda alınacak" dediler. Sayın bakanımızın bu titiz tavrını heyecanla ve memnuniyetle izledik dinledik. Artık yerel yöneticilerimiz yasaları uygulamasını bekliyoruz.

Saygılarımızla  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber